Şeker Yüklemesi
Bu test sırasında anne adayına 50 gr glikoz içirilir. Bir saat geçtikten sonra kandaki glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu tespit sırasında glikoz düzeyi 140 mg/dl altında olursa anne adayında gebelik şekeri yoktur. Fakat bu değerin üzerine çıkması halinde 3 saatlik 100 gr glikoz ile testin yeniden uygulanması gerekir. 3 saat süren yüklemeden sonra, anne adayında gebelik şekeri (gestasyonel diyabeti) olup olmadığı kesin olarak belirlenebilir. Anne adayı yapılan şeker yükleme testi sonrasında aşırı fiziksel aktivitede bulunmamalı ve yemek yememelidir. Bu tedbirler testin doğru sonuç vermesi için önemlidir.
Gebelik Şekeri (Gebelik Diyabeti) Olduğu Durumlarda Ne Yapıyoruz?
Bu test sayesinde gebelik şekeri olup olmadığını anlıyoruz. Gebelik şekeri olduğu takdirde önlemlerimizi alıyoruz.
- Evde kendi kan şeker düzeyinizi kontrol etmenizi istiyoruz
- Diyetisyen tarafından size özel beslenme programı hazırlanıyor ve doğuma kadar düzenli hafif bir egzersiz programı hazırlanır/li>
- Gebelik şekeri olan bazı kadınların, kan şekeri düzeyini kontrol altında tutmak için insüline de başvurabiliyoruz
- Bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için, ek ultrason taramaları ve elektronik fetal monitorizasyonları (NST) yapıyoruz.
Hastalığın Etkileri Ne Kadar Sürer?
Gebelik sırasında ortaya çıkan şeker hastalığı pek çok kadında, bebeğin doğumunu takiben kaybolur. Doğumdan sonra, normale dönen hormonal denge nedeniyle, vücudun insülin ihtiyacı azalır. Ancak gebelik şekeri olan kadınlar, sonraki gebeliklerinde ve ileriki yıllarda yine şeker hastalığına yakalanma açısından risk altındadır.